Тенденции в Наемите на Жилищни Имоти в София

Младите професионалисти, работещи в столицата вече отказват да живеят в стари и амортизирани Софийски кооперации с неработещ, или липсващ асансьор и без паркинг. Често млади двойки и семейства се оплакват от лошата хигиена и поддръжка на сградата, в която наемат жилище, както и от неработещото осветление във входа и по етажите, липсата на  домофони и незаключващи се входни врати.

Съвсем естествено, през последните години ние наблюдаваме сериозно нарастване в броя на наемателите, които търсят чисти, модерни и светли средно-големи апартаменти в новопостроени сгради. Обикновено тези сгради не са с централна локация, но пък са удобно разположени до спирки на градския транспорт и метрото; имат паркоместа, а жилищата в тях са с функционално обзаведени с нови мебели и електроуреди.

От другата страна на уравнението, разбира се, са наемодателите. В повечето случаи, те не са склонни да направят отстъпка в наемната цена на жилището си на един непознат (наемател), който обещава че ще плаща навременно наема и ще се грижи за имота им. Всички ние сме чували истории за некоректни наематели – такива, които чупят инвентара, не плащат наема, не покриват сметките си за телефон, кабелна телевизия, комунални услуги и амортизират дома, в който наемодателя е отгледал с любов децата си и от който пази топли семейни спомени.

Това са само някои от предизвикателствата, пред които са изправени собствениците на имоти, когато решат да търсят наемател. Затруднението идва и от това, че на този етап силните на наемния пазар са наемателите, защото предлаганите имоти под наем са повече от реалното търсене. Нашето мнение е, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще, тъй като все повече млади и успели хора с високи изисквания идват в столицата и наемните цени на по-непривлекателни и стари имоти ще продължават да вървят стремглаво надолу.

Според нас, в отговор на тази тенденция, наемодателите трябва да положат повече усилия и инвестиции в подобрение състоянието на предлагания от тях имот; той трябва да е чист, освежен, функционално обзаведен и на реална цена, за да привлече по-голям брой клиенти. Така, собствениците на имоти ще имат по-богат набор от потенциални наематели и ще се чувстват по-уверени и спокойни в избора си.

Наемният пазар в София днес принадлежи на младите наематели (неомъжени и семейни), много от които са напуснали техните родни места, семейство и приятели, за да живеят в столицата. Те работят усърдно, градят кариера и съвсем естествено целят един по-висок стандарт на живот и удобство.

Нашата прогноза за бъдещето е, че много наемодатели ще се ориентират добре в тенденциите на наемния пазар и ще се радват на добра печалба в края на годината. Разбира се, ще има и такива, които упорито ще поддържат нереално висока цена, или неприемливо състояние на имота си, което ще ги лиши от интерес на клиенти, а финансовото им състояние в края на годината ще е много под очакванията им.

В тази връзка, вярваме че интереса към нови, добре обзаведени и средно-големи имоти, разположени в новопостроени сгради, ще продължи да расте с бързи темпове.

Очакваме и все повече млади професионалисти, които успешно да договарят приемлива наемна цена със собствениците и да се настаняват в дом, в който с удоволствие да канят приятелите си; отговарящ напълно на тяхното професионално развитие и стандарт на живот.